Thuiswerken? Zo houd je het vol

‹ Terug
21 april 2020
De website Over duurzame inzetbaarheid publiceerde afgelopen week vier tips om het thuiswerken beter vol te kunnen houden. Onderstaan een samenvatting
Houd een strakke dagplanning aan
Niet de hele dag achter elkaar doorwerken. Regelmatige pauzes houden in het dagschema, dat is belangrijk. Op vaste tijden werken, eten en slapen is nog belangrijker als dag en nacht in een flits voorbij gaan. Vaste onderbrekingen kunnen ook dienen als beloning, iets om naar uit te kijken tijdens het werk. 

Ga wat anders doen
Het leven bestaat uit meer dan werken. Dat geldt net zo goed voor thuiswerkers. Dus: cultiveer een hobby. Ontspannen gaat beter als je apparaten zoveel mogelijk uit zet. Waaronder de smartphone. Geen afleidende piepjes, of de spannende verwachting dat je die zult krijgen. Goed voor de ontspanning, en goed voor de productiviteit als je weer aan het werk gaat. Prettige afleiding geeft veel nieuwe energie.

Houd contact met vrienden en familie
Een tip waar bijna iedereen mee komt: hou regelmatig contact met familie, vrienden en natuurlijk ook geliefden terwijl je in ‘isolatie’ zit. Zeker wanneer je niet fysiek naar ze toe kunt. Goede sociale contacten onderhouden houden je gezond en gemotiveerd, ook op de langere termijn. Dus minstens elke week een videoconferentie houden met de hele familie, elke werkdag videovergaderen met het hele team, een virtuele VrijMiBo, bellen, chatten: het heeft ondanks de (soms) technische beperkingen toch veel sociale opbrengst. Het is iets om naar uit te kijken, waarmee het de andere twee aandachtspunten versterkt. Als je er regelmaat in brengt, versterkt het de motivatie nog meer om dit ‘bestaan’ langer vol te houden.

Wees wat toleranter
Veel mensen die nu thuiswerken, zitten niet alleen in een capsule. Ze zitten bij elkaar in een huis, met de kinderen en de partner. Die allemaal zo hun eigen wensen, doelen, verwachtingen en gewoontes hebben. Goed voor jezelf zorgen, en minder streng zijn op jezelf en op de anderen is de beste (enige?) manier om die situatie langer dragelijk te houden. Ruimte geven, goede afspraken maken over de dagindeling en taakverdeling, niet streven naar je normale graad van perfectie. Dit bestaan is niet perfect, het is gericht op overleven. (foto: Shutterstock)