Inspiratiedossier circulair bouwen

Hibin wil met dit dossier mensen uit de bouwtoelevering inspireren en motiveren om zich te informeren over circulair bouwen. Het biedt een greep uit inspirerende (productgerichte) praktijkvoorbeelden die een directe relatie hebben met de bouwtoelevering. Hiermee wordt invulling gegeven aan de ambities van de Experttafel Minder primaire grondstoffen. Fabrikanten en groothandelsbedrijven kunnen voor deze pagina aanvullende productgerichte voorbeelden aanmelden via info@hibin.nl Klik onderaan de pagina op voor de praktijkvoorbeelden.
 
 
Achterliggend is de afspraak dat de Nederlandse bouweconomie in 2050 circulair moet zijn.De term circulair bouwen omvat allerlei activiteiten. De mate van circulariteit hangt onder af van de fase waarin een bouwwerk zich bevindt. Het is steeds gebruikelijker om de verschillende opties te benoemen aan de hand van circulaire processen die in het Engels allemaal met een R beginnen. In dit dossier voor de bouwtoelevering onderscheiden we er acht. In de praktijk worden nog wel meer varianten gebruikt, maar deze acht zijn het meest toepasselijk voor de bouwtoelevering. In dit dossier zijn de definities van het Platform CB '23 gebruikt. 

De acht Ríen zijn gerangschikt naar de mate waarin zij bijdragen aan circulariteit, variŽrend van Redesign tot Recover. Het meest effectieve proces (redesign) zien we bij nieuwbouw, waarbij door gebruik van demontabele bouwdelen is zeker gesteld dat deze bouwdelen met behoud van hun functie opnieuw toegepast kunnen worden. De laagste trede (recover) is het proces waarbij materialen worden gebruikt om er energie uit terug te winnen.