Reuse

‹ Terug
Reduce staat voor het opnieuw gebruiken van constructies, elementen of producten van een bouwwerk in dezelfde functie.

Project Superlocal Kerkrade
Superlocal is een circulaire gebiedsontwikkeling en herstructurering in Kerkrade. Er zijn vijftien grondgebonden, volledig demontabele en bijna energieneutrale sociale huurwoningen gerealiseerd. Deze zijn grotendeels gebouwd met materialen die zijn vrijgekomen uit de sloop van drie flatgebouwen in dezelfde wijk. 

Project Weg in het Bos
De multifunctionele trainingslocatie Weg in het Bos in Nijmegen werd volledig volgens circulaire principes ontwikkeld. Bijzonder is het hergebruik van complete bouwdelen. De basis wordt gevormd door twaalf units, die jarenlang zijn gebruikt als tijdelijke polikliniek voor een ziekenhuis in Gouda.  

Donorgebouw voor GGZ-instelling
Diverse panden dienden als donorgebouw voor een nieuwe gebouw van GGZ-instelling Emergis in Kloetinge. Sommige materialen zijn afkomstig van een eerder circulair gedemonteerd kantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen. Andere materialen komen uit het oude gebouw op dezelfde locatie. 

Duurzame wijk door circulair bouwen
Bij de ontwikkeling van de wijk Stadstuin Overtoom in Amsterdam Nieuw-West wordt 98% van het sloopmateriaal van 360 verouderde portiekwoningen op een of andere manier gebruikt bij de bouw van 480 nieuwbouwappartementen. Opdrachtgever woningbouwvereniging Eigen Haard initieerde samen met ontwikkelaar en bouwer ERA Contour, architect KOW en sloopbedrijf Oranje het concept Co-Green, dat moet zorgen voor een repeteerbare aanpak ten behoeve van toekomstige projecten.
 
De parel van het Vondelpark
'Circulair tenzij' was het uitgangspunt bij de ontwikkeling van een horecapaviljoen in het Vondelpark in Amsterdam. Men gebruikte isolatiemateriaal op basis van oude kranten, heipalen van hout uit een duurzaam beheerd bos, herbruikbare betonnen vloerplaten, een gevel en bar gemaakt van oude trottoirbanden, shingles van Amsterdamse watercypressen die toch al gekapt moesten worden en toiletten uit het voormalige KPMG-gebouw aan de A9 in Amstelveen.
 
Nieuw leven voor bankgebouw
Een deel van het gebouw van De Nederlandse Bank wordt circulair ontmanteld. De zestig meter hoge toren van het gebouw wordt door New Horizon ontleed tot herbruikbare bouwmaterialen. Op een nog nader te bepalen nieuwe locatie zal het betonnen casco, waaronder vloeren, kolommen en trappen,  herrijzen. Ook een groot deel van de gevels en installaties kan op de nieuwe locatie gebruikt worden.