Greenline: isolatiemateriaal uit 100% gerecyclede EPS-grondstof (IsoBouw Systems)

‹ Terug
 IsoBouw Systems is met Greenline genomineerd in de categorie 'Minder primaire grondstoffen'. "De nominatie staat al boven op de kast, naast onze nominatie voor 2018. En ons moederbedrijf, BEWi, heeft meteen een Engelstalig persbericht laten uitgaan”, vat salesmanager Frank van der Hoeven de reacties samen. "Ons doel is om continu grondstoffen en producten te ontwikkelen die duurzamer zijn. We zijn wel trots op de Greenline-ontwikkeling. We bieden nu cradle-to-cradle isolatieproducten. Greenline staat namelijk voor 100% gerecyclede EPS-grondstof. We kunnen zonder kwaliteitsverlies nieuwe EPS-producten maken van 100% gerecycled materiaal. Met name grote klanten die het milieu centraal stellen, slaan hier heel erg op aan.” 

Voor 2021 verwacht IsoBouw Systems circa 10.000 m3 Klik-vloerplaten met Greenline in Nederland af te kunnen zetten. De verwachting is dat dit volume vervolgens jaarlijks met circa 25% stijgt. Frank van der Hoeven: "Gezien de groeiende aandacht voor duurzaamheid en de vraag naar circulariteit, zal de behoefte aan Greenline-producten alleen maar groeien. We zullen daarom de marktvraag scherp in de gaten houden om te kijken hoe we Greenline verder kunnen uitrollen in meerdere producttoepassingen.”

De ontwikkeling van Greenline ontstond bij BEWi in eerste aanleg om eenmalige EPS-producten, zoals viskisten te verduurzamen. Frank van der Hoeven: "De EPS-isolatieproducten die wij voor de bouw maken, gaan natuurlijk veel langer mee. Een dak heeft makkelijk een levensduur van vijftig jaar. Maar ook daarvoor geldt dat we zo duurzaam mogelijk willen werken. Daarmee komen we tegemoet aan de vraag van de klant om minder grondstoffen te gebruiken. Klanten willen een zo hoog mogelijk percentage hergebruik, bijvoorbeeld om aan de hoogste BREEAM-certificering te voldoen. Omdat Greenline-producten 100% circulair zijn, worden de schaduwkosten ten opzichte van standaard-EPS-producten nog verder verlaagd.”

Technologische doorbraak
Het recyclen van EPS is niet nieuw voor IsoBouw Systems. Manager R&D Peter Rensen: "Al jaren wordt gerecycled EPS gedeeltelijk gebruikt bij de productie van nieuwe producten. Door een technologische doorbraak kunnen we dit nu op een nog grotere schaal doen. Greenline is een wereldprimeur. De basis van Greenline is een infrastructuur om EPS aan het einde van de gebruikscyclus te verzamelen en samen te persen tot briketten. Daardoor kan het transport efficiënter plaatsvinden. De briketten worden in een speciale fabriek gezuiverd van verontreinigingen, zoals papier van etiketten. Hierdoor ontstaat een granulaat van zuiver PS. In een vervolgstap wordt dit PS geëxtrudeerd tot de basis-EPS-korrels die op reguliere EPS-machines tot allerlei producten kunnen worden gevormd.”
 
'We zien dat steeds meer bouwmaterialengroothandels verzamelpunten
voor EPS inrichten.'

Om verzekerd te zijn van voldoende aanvoer van herbruikbaar EPS, is de inzameling van gebruikt EPS via BEWi verder uitgebreid met de aankoop van meerdere EPS-recyclingbedrijven, zoals Eco Fill in België en Poredo in Nederland. BEWi heeft de ambitieuze doelstelling om jaarlijks 60.000 ton herbruikbaar EPS in te zamelen. Frank van der Hoeven: "We zien dat steeds meer bouwmaterialengroothandels verzamelpunten voor EPS inrichten. Inzameling vindt dan vaak plaats met behulp van big bags die de groothandel na levering van materialen mee retour neemt. Dat neemt steeds grotere vormen aan, omdat de groothandel ziet dat klanten daar behoefte aan hebben. De inzamelingsfunctie heeft dus ook commerciële waarde voor de groothandel.”