Afschotmal voor gietvloeren: snel, ergonomisch en minder afval (AfBouw-Centrum)

‹ Terug
 AfBouw-Centrum uit Assen is met ‘Gieten op afschot met afschotmal’ genomineerd in de categorie ‘Versnelling van de bouw- en renovatieopgave’. Mede-eigenaar Friso Koorn is blij met de nominatie: "Het is de bekroning op inzet van jaren. Voor ons een mooie opsteker. Het is bijzonder om als klein bedrijf naast allemaal grote gerespecteerde namen te staan.”

"Mijn compagnon Gerrrit Medema en ik zijn al jaren in de bouwmaterialenhandel bezig. We hebben elkaar gevonden omdat we altijd op zoek waren naar oplossingen voor aannemers, tegelzetters en vloerenleggers”, vertelt Friso. "Onze innovatie ‘Gieten op afschot met afschotmal’ is ontstaan omdat we iets wilden bedenken om te voorkomen dat vloerenleggers op de knieën moeten om vloeren te leggen. De afschotmal is een stuk gereedschap waarmee dat mogelijk is. Het is een unieke en gepatenteerde oplossing om met zelfnivellerende cementgebonden gietmortel in één handeling een superstrakke vloer te maken, inclusief afschot voor de douchehoek. Het is geschikt voor woningbouw, grootkeukens, sportaccommodaties, zowel voor nieuwbouw als renovatie. Het begon met een houtje en is nu doorontwikkeld tot een gefreesd volkunststofproduct dat voor ons door VDL Roden wordt geproduceerd.”

AfBouw-Centrum is inmiddels ruim drie  jaar bezig. Friso: "Begin 2020 hebben we de gietmal in de huidige vorm voor het eerst gebruikt en daarna in een flink aantal projecten toegepast. Aannemers, vloerenbedrijven, woningbouwcorporaties en tegelzetters reageren enthousiast. Nu vooral nog in de drie noordelijke provincies, maar die vlek breidt zich snel uit. We verwachten dat grote aannemers het breder zullen oppakken als het eenmaal in een project is toegepast. We verwachten dat eind dit jaar ook de Europese patentaanvraag rond zal zijn. We willen naar een licensie-aanpak, waarbij Europese partners de uitrol in hun eigen land oppakken. Dat duurt nog even. In ons eigen land groeien we op basis van de ervaringen van vakmensen. Dat gaat niet vanzelf. Vakmensen zijn geneigd eerst even af te wachten voor zij met iets nieuws aan de slag gaan. Daarom kiezen we voor de geleidelijke weg, waarbij we vakmensen begeleiden en eerst gezamenlijk projecten uitvoeren. Dat werkt. Mensen zien dat ze in twee uur een vloer kunnen gieten en geen tijd verliezen in het vervolgtraject. Als je de vloer ’s middags om twee uur giet, kan iedereen er de volgende ochtend weer overheen. Sneller kun je niet werken.” 
 
'In eigen land groeien we op basis van de ervaringen van vakmensen.'

Minder afval
AfBouw-Centrum is genomineerd in de categorie ‘Versnelling van de bouw- en renovatieopgave’, maar ziet het belang van de afschotmal breder. Friso: "Met de mal kun je op ergonomisch verantwoorde wijze een kwalitatief betere vloer realiseren, terwijl je tegelijkertijd minder grondstoffen gebruikt. En dat geldt niet alleen voor de gietvloer zelf. Bij renovatie hoeft bij deze werkwijze minder van de oude vloer gesloopt te worden. Dat werkt twee kanten op, want wat er niet uit hoeft, hoeft er ook niet weer in. Het maakt nogal een verschil of je met vijftig of met twintig emmertjes afval de trap af moet en weer met net zoveel nieuw materiaal omhoog. Zo simpel is het wel. Vooral woningbouwcorporaties zijn enthousiast over dat aspect. Minder slopen betekent dat overlast gereduceerd wordt. Voor die doelgroep is de hogere waterdichtheid ook erg belangrijk, zeker bij stapelbouw.”

Nieuwbouw
De innovatie van AfBouw-Centrum is in het eerste jaar vooral toegepast bij renovatieprojecten. Daar komt langzaam verandering in. Friso Koorn: "Voor nieuwbouwprojecten moet je in een eerder stadium aan tafel zitten. Dat heeft dus een wat langere doorlooptijd nodig. Dat zien we nu op gang komen. We zijn nooit zo bezig met de heel lange termijn, maar ons streven is dat we in 2025 een gevestigde naam zijn voor 2.0-vloeren in zowel nieuwbouw als renovatie.”