Terugwingevel: keuzes met het oog op de toekomst (Rc Panels)

‹ Terug
  Rc Panels is met Terugwingevel genomineerd in drie categorieën: categorie Data voor stroomlijning van de bouwsector, Hindervrije bouwlogistiek en Versnelling van bouw en renovatie. "Genomineerd in drie categorieën. Dat is heel eervol”, reageert manager business development van Rc Panels Lianda Sjerps-Koomen. "We zien het echt als een vorm van erkenning voor waar we binnen Rc Panels hard aan werken. Hierdoor realiseren we ons weer dat wat we doen, best wel gaaf is.”

"De Terugwingevel wint warmte, geld en vastgoed terug”, vat Lianda de innovatie samen. "Het maakt je pand zowel uiterlijk als energetisch in een paar dagen klaar voor 2050. En een nieuwbouw huis zelfs binnen een dag. De bewoner van een bestaande woning schaalt in een keer op naar nieuwbouwkwaliteit zonder te hoeven verhuizen.”
De eerste stap is zo min mogelijk materiaal gebruiken. Wat je niet gebruikt, hoeft niet gewonnen, vervoerd, geproduceerd, bewerkt en afgevoerd te worden. Elke laag en bewerking zijn doordacht. Ze zijn sterk en licht en hebben geen frame nodig. In de productie worden reststukken heringezet, waarmee we afval voorkomen. De Terugwingevels gaan lang mee. Maar mochten ze ooit terugkomen, dan kunnen deze op vergelijkbare wijze terug in het proces. Tijdens gebruik zorgt Rc Panels met Rc 7 voor een forse energiebesparing en wordt het materiaalgebruik dubbel terugverdiend.

Integraal ontwikkelen
Bij de ontwikkeling van de Terugwingevel is integraal gekeken naar alle aspecten van verduurzaming. Naast de producttechnische zaken is vooral gekeken naar de wensen van de klant en de klant van de klant. Zo zijn woningbouwcorporaties enthousiast over het feit dat bewoners minimaal overlast ervaren. Lianda Sjerps-Koomen: "Wij zijn een ‘purpose driven organisatie’. Energieneutraal wonen is heel gaaf, maar we hebben ons ook ten doel gesteld of verduurzamen ook slimmer en mooier kan. De markt vraagt daar ook om. Vastgoedeigenaren, zoals woningbouwcorporaties, geloven in prefab, omdat ze veel sneller klaar zijn. Voor bewoners speelt verduurzaming ook wel mee, maar het gaat er toch ook gewoon om dat je niet maanden in het stof zit en het resultaat er goed uitziet. We kunnen het uiterlijk vormgeven naar wens. Modern, of juist een steenpatroon dat niet meer wordt gemaakt omdat dat onbetaalbaar is geworden en er geen metselaar meer is die dat kan. Daar zit onze robot SAM (steenstrip applicatie machine) achter. Die kan dat wel. Veel sneller dan onze beste metselaars. Op het moment dat SAM de steenstrips aanbrengt, is de gevel al precies op maat en voorzien van de juiste deur- en raamopening, gemaakt met de computergestuurde frees op basis van ons digitale ‘file2factory’-proces. De lagen waaruit de gevel is opgebouwd, zorgen voor hoge isolatiewaarde (Rc 7), sterkte en waterdichtheid. Met uitgekiend materiaalgebruik en recycling in het proces. In die lagen kan overigens ook nog iets nieuws worden toegevoegd: een warmteterugwin-ventilatiesysteem (wtw). Niet alleen de ventilatiekanalen, maar ook de wtw zelf is vernuftig opgenomen in de gevel, direct ademend bij de kozijnen of aangesloten op kanalen.”
 
'Een nieuwbouwhuis is zelfs binnen een dag klaar'

Keuzevrijheid
Rc Panels rekent af met het vooroordeel dat prefab staat voor eenheidsworst. Lianda Sjerps-Koomen: "We kunnen in onze fabriek ook unieke gevels maken. Het proces eromheen bij de klant, de vergunningverlening, etc. zijn nu nog wel dusdanig duur dat we in de praktijk uitgaan van een omslagpunt bij twintig gelijke woningen. Dat hoeft overigens niet in een project. We zien bijvoorbeeld ook wel woningbouwverenigingen die woningen in verschillende wijken hebben die in de loop van een aantal jaren gerenoveerd worden. Dan maken we een deal en hoeven we het voorbereidingsproces maar een keer te doorlopen. De gewenste gevel staat in de computer en we kunnen op elk gewenst moment met een druk op de knop een nieuwe gevel produceren. En daarbinnen is dan nog steeds de keuzevrijheid om voor de steenstrips verschillende afwerkpatronen te gebruiken. Dat betekent in de praktijk dat we Nederland – zonder meerprijs – ook nog een beetje mooier kunnen maken. We hebben al patronen geleverd die voorheen helemaal niet bestonden. Dat leidt weer tot inspiratie bij architecten, die hiermee ineens veel meer vrijheid hebben en veel meer plezier kunnen beleven aan renovatieprojecten.”

De robot slaapt niet
Rc Panels produceert nu voor zo’n duizend woningen per jaar. "Het voordeel is dat onze robot nooit naar bed hoeft”, zegt Lianda Sjerps-Koomen. "Op onze huidige locatie kunnen we de komende jaren 3.000 woningen per jaar aan en we werken aan innovaties om verder op te schalen tot 5.000. De robots kunnen steeds sneller produceren en met partners innoveren we door naar nog meer slimme totale renovatiepakketten.”