Fabrikant van de Toekomst 2020

Fabrikant van de Toekomst 2020

Welk bedrijf volgt Weekamp Deuren op als Fabrikant van de Toekomst? In het najaar van 2020 organiseert Koninklijke Hibin de tweede editie van deze verkiezing. Welke fabrikanten die actief zijn voor de bouw-, installatie- en vastgoedsector, leveren de grootste bijdrage aan innovatie van de bouw en renovatie in Nederland? Fabrikanten kunnen hier hun innovaties aanmelden.
 
De verkiezing zou oorspronkelijk in het voorjaar plaatsvinden, maar is verplaatst vanwege de coronacrisis. Er is nog geen nieuwe deadline voor de aanmeldingen door fabrikanten vastgesteld. De bekendmaking en uitreiking zouden plaatsvinden op 11 juni 2020 tijdens het Hibin-evenement ‘Samen aan de slag 2’ . Dat evenement is verplaatst naar 7 oktober 2020.

Fabrikanten worden beoordeeld op vier bouwgerelateerde maatschappelijke opgaven, zoals benoemd in het Hibin-strategiedocument Netwerk van de Bouwtoelevering: Versnelling van de bouw en renovatie-opgave, Minder primaire grondstoffen, Hindervrije bouwlogistiek en Data voor stroomlijning van de bouwsector. Een vakjury kiest voor elk van deze categorieën een winnaar, waaruit vervolgens de overall winnaar wordt gekozen. Daarnaast is er een publieksprijs waarvoor in het najaar een onlineverkiezing wordt georganiseerd.

Hibin-directeur Peter van Heijgen: "We willen langs deze weg meer aandacht genereren voor product- en procesinnovaties bij fabrikanten van bouwmaterialen. Tegelijkertijd hopen we onder meer ook in contact te komen met start-ups waarmee we in de toekomst wellicht kunnen samenwerken aan onze strategische doelen.”

Winnaar 2018
In 2018 werd Weekamp Deuren uitgeroepen tot Fabrikant van de Toekomst. De broers Johan en Richard Weekamp blikten een half jaar later terug in een interview: "Onze verkiezing heeft tot veel publiciteit geleid. We hebben nog nooit zo’n mooie prijs gewonnen. Klanten reageerden heel positief. Maar ook intern was het een enorme opsteker. Er was echt een jubelstemming, omdat een onafhankelijke partij liet zien hoe goed wij scoren bij onze partners.”

Actieve rol voor fabrikanten
De opzet van de Fabrikant van de Toekomst is gewijzigd ten opzichte van de editie 2018. Fabrikanten krijgen de mogelijkheid zichzelf te presenteren. Een vakjury onder leiding van Marjet Rutten beoordeelt fabrikanten op innovatieve processen of producten die de afgelopen twee jaar zijn geïntroduceerd en die passen in de gekozen categorieën. Daarnaast is er een publieksprijs op basis van een online enquête onder regie van USP Marketing Consultancy.

Praktische informatie
De jury oordeelt op basis van door fabrikanten ingezonden formulieren en eigen waarnemingen. Fabrikanten kunnen  het deelnameformulier online  invullen of downloaden en sturen naar: info@hibin.nl. De jury nomineert drie fabrikanten per categorie. Deze genomineerden worden dan direct bekendgemaakt en dingen ook mee naar de publieksprijs. De online enquête daarvoor wordt door USP Marketing Consultancy opgesteld.

Extra aandacht voor innovaties
De nieuwe aanpak sluit aan bij de in 2019 opgestelde strategie van Hibin. Die strategie is gebaseerd op vier maatschappelijke opgaven die deel uitmaken van de dagelijkse praktijk van leden. Het zijn opgaven waarbij de bouwtoelevering een bijdrage kan leveren door inzet van haar kennis, positie en rol. De Hibin-strategie is gebaseerd op transparantie en samenwerking. Hibin manifesteert zich daarom nadrukkelijk als Netwerk van de Bouwtoelevering. De verkiezing van de Fabrikant van de Toekomst geeft extra aandacht voor innovaties die de gezamenlijke doelen dichterbij kunnen brengen.

Formulier aanmelding Fabrikant van de Toekomst 2020

Winnaar 2018

Interview met de gebroeders Weekamp over het winnen van de Fabrikant van de Toekomst 2018.