Feiten en cijfers

Feiten en cijfers Koninklijke Hibin

Koninklijke Hibin vertegenwoordigt met haar 141 leden 411 vestigingen in bouwmaterialengroothandel, die gezamenlijk zo’n 90% van de totale omzet voor hun rekening nemen. De omzet voor de totale bouwgroothandel, inclusief gespecialiseerde leveranciers van hout- en plaatmaterialen en ijzerwaren en gereedschappen, kwam in 2015 uit op circa 5,5 miljard.

Bij Hibin aangesloten bedrijven leveren bouwmaterialen voor voornamelijk de woning- en utiliteitsbouw. Hibin verenigt breedassortimentbedrijven en specialisten (bv. tegelhandel) en heeft onder haar leden zowel landelijk werkende concerns als zelfstandige bedrijven en bedrijven die zijn aangesloten bij inkooporganisaties. Afnemers zijn bouw- en onderhoudsbedrijven, zzp’ers, woningbouwverenigingen en particulieren.

Verder zijn bij Hibin ruim veertig fabrikanten en importeurs van A-merken aangesloten.

Groothandel in Nederland

De totale groothandel in Nederland omvat circa 80.000 bedrijven met circa een half miljoen werknemers. De totale omzet benadert de € 400 miljard (waarvan circa 50%  invoer – wederuitvoer). Zowel in de im- als export heeft de groothandel een aandeel van circa 30%. De belangen van de groothandel worden behartigd door het Nederlands Verbond van de Groothandel.