PFAS en stikstof leiden tot krimp in de bouw

‹ Terug
Hibin : 25 februari 2020
In het vierde kwartaal van 2019 kromp de bouwproductie voor het eerst in vijf jaar, namelijk met 0,7 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dit meldt ABN AMRO Insights. Na jarenlange groei is er sprake van een duidelijke omslag in de laatste maanden van 2019. Over heel 2019 steeg de bouwproductie nog wel met 4,7 procent. De laatste keer dat een krimp werd gemeten was in het derde kwartaal van 2014.
Ook andere oorzaken
"De krimp komt niet geheel onverwacht”, aldus ABN AMRO. "Het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe woningen daalt al sinds 2018 en het aantal vergunningen voor andere type gebouwen daalt sinds het tweede kwartaal van 2019. Dit werkt uiteindelijk door in minder werk voor bouwbedrijven en dus minder bouwproductie. De oorzaak van de krimp in de vergunningen ligt deels in de PFAS- en stikstofcrisis, maar dat is pas sinds augustus zichtbaar in de cijfers. Daarvoor was ook al een daling in de afgegeven vergunningen te zien. De oorzaak daarvan ligt in de sterk gestegen bouwkosten en trage procedures bij overheden. PFAS en stikstof zijn dus zeker niet de enige boosdoener, maar kunnen de komende tijd wel voor extra problemen zorgen.”

ABN AMRO bekeek ook de gevolgen voor verschillende soorten bouwactiviteiten en constateert dat er verschillen zijn tussen kleine, middelgrote en grote bouwbedrijven. Kijk hier voor de volledige publicatie.