Leveringsvertraging en prijsstijgingen diverse bouwmaterialen

‹ Terug
Hibin : 15 maart 2021
Door de onstabiele grondstoffenmarkt lopen leveringen van bouwmaterialen vertraging op. Sommige bouwmaterialen zijn aanzienlijk duurder geworden. Het gaat om een wereldwijd probleem. "Zorg voor goede afstemming met je leveranciers en bestel tijdig”, is de boodschap van Koninklijke Hibin.
Er zijn verschillende oorzaken, waarbij de coronapandemie een rol speelt, maar zeker niet de enige factor is. De vertragingen en prijsstijgingen gelden ook niet voor alle productgroepen. Per leverancier kunnen de prijsaanpassingen uiteraard fluctueren. De groep houtproducten wordt het zwaarst getroffen. De prijzen voor constructiehout, panlatten en plaatmateriaal liggen tot 50% hoger dan vorig jaar. Ook producten op basis van aardolie delen in de klappen, zoals isolatiematerialen (XPS, EPS, PUR) en pvc-producten (ramen en profielen). Bij staal- en aanverwante producten, zoals betonijzer en balken, is de tendens eveneens stijgend. De markt voor klei- en betonproducten is daarentegen redelijk stabiel.

Het gaat om een wereldwijd probleem. Sommige producenten spreken zelfs van overmacht, waarbij de prijsstijgingen worden doorgerekend of dagprijzen gehanteerd in plaats van maand- of jaarprijzen. Dit gebeurt op korte termijn en zonder noemenswaardige overgangstermijn. Het spreekt voor zich dat dit de lange-termijnovereenkomsten van de bouwmaterialenhandel met hun klanten bemoeilijkt.

"Ondanks de grote uitdagingen, doen onze leden hun uiterste best om zo goed mogelijk te communiceren over deze ontwikkelingen”, zegt Pieter van Leusden, voorzitter van Koninklijke Hibin. "Fabrikanten en de bouwmaterialenhandels willen optimale service blijven verlenen. We moeten er helaas van uitgaan dat de instabiliteit van de wereldmarkt nog wel even aanhoudt. Daarom is het van het grootste belang dat klanten ons vroegtijdig bij hun plannen betrekken en op tijd bestellen. Vanzelfsprekend doen wij er alles aan om de voorraden op peil te houden.” (foto: Shutterstock)