De VELUX Groep viert haar 75-jarig bestaan

‹ Terug
Branchenieuws : 14 januari 2015
Om te vieren dat VELUX al 75 jaar daglicht en frisse lucht in het leven van mensen brengt, verlegt de VELUX Groep haar maatschappelijke focus op gebieden in de wereld die niet op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Om in deze gebieden op een duurzame, betrouwbare en betaalbare manier te zorgen voor licht, wordt in samenwerking met het maatschappelijk bedrijf Little Sun, een speciale editie van de door hen ontwikkelde zonne-lamp gefabriceerd.

Vandaag de dag hebben 1,2 miljard mensen wereldwijd geen toegang tot elektriciteit. Om de behoefte aan licht in gemeenschappen zonder elektriciteit op een duurzame manier aan te pakken is de VELUX Groep een samenwerking gestart met Little Sun. Dit maatschappelijke bedrijf is opgericht door de wereldberoemde kunstenaar Olafur Eliasson en ingenieur Frederik Ottesen. Ter ere van de 75ste verjaardag van de VKR Holding zullen de twee bedrijven gezamenlijk een betaalbare speciale editie van een lamp op zonne-energie ontwikkelen.

"Een gebrek aan licht beÔnvloedt hele gemeenschappen. Licht is namelijk een vitale hulpbron en mensen die geen toegang hebben tot elektriciteit staan voor aanzienlijke uitdagingen. EssentiŽle onderdelen van het leven die voor ons vanzelfsprekend zijn, zoals veilige medische zorg, werken, studeren en koken, worden haast onmogelijk. Little Sun produceert creatieve en innovatieve lichtoplossingen om dit probleem aan te pakken. We zijn dan ook zeer verheugd om met de VELUX Groep samen te werken en onze kernactiviteiten nog verder uit te bouwen," vertelt Felix Hallwachs, Managing Director van Little Sun.

Ontworpen voor duurzaamheid
"De kracht van de zon gebruiken om het welzijn van mensen te verbeteren zit in het DNA van zowel de VELUX Groep als Little Sun. Als daglicht ingenieurs heeft de VELUX Groep er vanaf het allereerste begin naar gestreefd om in de westerse wereld de natuurlijke lichtbronnen in huizen van miljoenen mensen te verbeteren. Little Sun is als ervaren producent van duurzame verlichtingsoplossingen voor Afrikaanse gemeenschappen die geen elektriciteit tot hun beschikking hebben, expert in het creŽren van lampen op zonne-energie. Het is voor ons heel natuurlijk om samen te zorgen voor licht in het leven van diegenen die dit het meeste nodig hebben," zegt Michael K. Rasmussen, Marketing Director van de VELUX Groep.

Natural Light - Internationale ontwerpwedstrijd
Bij de speciale editie van de zonne-energie lamp gaat het niet alleen om het creŽren van licht. Ook het ontwerp speelt een grote rol. Naast zijn functionaliteit, moet de lamp een esthetische aantrekkingskracht hebben. Om een nieuwe generatie ontwerpers te inspireren duurzame energie-oplossingen te ontwikkelen, zal de speciale editie worden gecreŽerd met behulp van designstudenten uit de hele wereld. Hiervoor organiseren de VELUX Groep en Little Sun een internationale ontwerpwedstrijd genaamd "Natural Light," waarbij designstudenten worden uitgenodigd hun visie te tonen op het creŽren van duurzaam licht in de donkere gebieden in Afrika. Het winnende ontwerp zal in productie worden genomen en net als de originele Little Sun zonnelamp via plaatselijke verkoopagenten worden verkocht tegen betaalbare prijzen aan mensen in Afrikaanse gemeenschappen.