Digitale nieuwsbrief

Het laatste nieuws automatisch in uw mailbox? U kunt zich hier aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van de meest belangrijke ontwikkelingen.
Kijk in het archief voor een overzicht van eerder verschenen digitale nieuwsbrieven.
Laatste digitale nieuwsbrief:

Kwaliteit aan tafel in Zeist

Nog twee weken te gaan tot ‘Samen aan de Slag’. Het Hibin-event waar op dinsdagmiddag 4 juni de Hibin strategie 2025 wordt gepresenteerd. Een waar de bouwtoelevering met allerhande experts het gesprek aan gaat over versnelling van bouw en renovatie, duurzaamheid, digitalisering en bouwlogistiek. Op basis van de huidige aanmeldingen verwachten we zo’n 150 beslissers en experts. Er is ruimte voor meer als zou blijken dat meer experts zich in de laatste twee weken alsnog aanmelden.
Lees verder ›

Honderd jaar Goedhart

Goedhart uit Alphen aan den Rijn, eigenaar van Bouwcenter Goedhart en zeventien bouwmarkten, bestaat honderd jaar. De start in 1919 was als bouwmaterialengroothandel. Chris Goedhart, directeur van het familiebedrijf in de Alphens.nl: “Wij geloven dat het belangrijk is dat mensen dingen doen waar ze plezier in hebben en goed in zijn, zodat ze goed in hun vel zitten en dit ook uitstralen. Of je nu op het hoofdkantoor, bij Bouwcenter of in één van onze bouwmarkten werkt, plezier in wat we doen is wat ons met elkaar verbindt. Ons plezier stralen we uit op onze klanten. En blije klanten, daar doen we het voor!” Het bedrijf viert het eeuwfeest in juni met klanten en relaties. (Foto: still uit bedrijfsvideo Goedhart).

Bouwmaat Compact in Harderwijk

Op 8 juli 2019 opent de eerste Bouwmaat Compact in Harderwijk. Met de opening van dit nieuwe type vestiging zet Bouwmaat de volgende stap in het bedienen van professionele vakmensen. Bouwmaat op de website: “Het Compact-concept is nieuw en sluit naadloos aan bij de behoeften van de moderne vakman. Persoonlijke service en advies, gecombineerd met slim bestellen, klaarzetten en bezorgen. De meest uitgevoerde projecten van klusbedrijven zijn leidend geweest voor het samenstellen van het basisassortiment.”
Lees verder ›

Wet Kwaliteitsborging, van papier naar praktijk

“Het gaat erom dat het gerealiseerde bouwwerk veilig is en niet het papieren bouwplan”, zegt mr. dr. ing. Peter de Haan in een artikel over de Wet Kwaliteitsborging in Duurzaam Gebouwd.nl De Haan is advocaat bij Asselbergs & Klinkhamer Advocaten en gepromoveerd topspecialist op de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen.

Lees verder ›

We bouwen niet genoeg woningen

In Nederland bouwen we structureel te weinig woningen om te voldoen aan de woonbehoefte. De afgelopen jaren hebben we te weinig woningen kunnen bouwen, en er zijn te weinig bouwplannen voor de korte en middellange termijn. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde EIB onderzoek ‘Effectief planaanbod en nationale bouwambities’.

Lees verder ›

Cijfers achter de bouwkostenstijging

Er is veel onduidelijk over de prijsstijgingen in de bouw. Niet alleen als het gaat om prijzen van (nieuwbouw)woningen, maar ook op het gebied van bouwkosten. In welke mate komen de huidige prijsstijgingen van nieuwbouwwoningen voort uit de hogere bouwkosten? Bouwkennis zocht het uit en wijdde er onlangs een uitgebreid artikel aan.
Lees verder ›

Nederlandse bouwers lopen voorop met robotisering

Ten opzichte van de industrie loopt de bouw achter met robotisering. In vergelijking met de bouw in andere landen lopen de Nederlandse en Belgische bouw wel voorop. Dat concludeert ING Economisch Bureau na onderzoek.
Lees verder ›

Initiatiefvoorstel Zorgplicht kinderarbeid aangenomen

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een initiatiefwetsvoorstel voor de invoering van een zorgplicht voor bedrijven waarmee voorkomen moet worden dat bedrijven goederen en diensten leveren die met behulp van kinderarbeid tot stand zijn gekomen.
Lees verder ›

Ondernemersvertrouwen groeit weer

Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van het Nederlandse bedrijfsleven, staat in het tweede kwartaal op 12,0 en is daarmee 1,4 punt hoger dan een kwartaal eerder en bevindt zich daarmee nog steeds op een hoog niveau. De stijging van het vertrouwen in het tweede kwartaal volgt op dalingen in de voorgaande twee kwartalen. Dit blijkt uit de COEN-Enquête over het tweede kwartaal van 2019.
Lees verder ›

‘Circulair is een beter alternatief’

Neem een voorsprong en vergoot je kansen. Dat is de kern van een pleidooi voor investeren in circulair bouwen van Elphi Nelissen, decaan faculteit Bouwkunde aan de TU Eindhoven en voorzitter van het transitieteam Circulaire Bouweconomie. Op de website van Cirkelstad pleit zij allereerst voor bewustwording binnen de eigen organisatie. “Binnen de organisatie draagvlak creëren om anders te gaan denken.” Dat kan met een idealistische insteek, maar zeker ook pragmatisch, “vanuit het businessmodel dat als je het niet doet, je straks aanbestedingen gaat verliezen.” De aanbestedingen worden steeds circulairder, weet Nelissen. “Dus als je nu een voorsprong opbouwt, heb je meer kans op werk.”

Lees verder ›

Welkom bij de familie

Hibin, koninklijke sinds 2006, verwelkomt de Staalfederatie. De dit jaar 100 jaar bestaande Staalfederatie Nederland heeft het predicaat Koninklijk gekregen. De bij het predicaat behorende oorkonde werd tijdens de viering van het 100-jarig bestaan aan de voorzitter van de Koninklijke Staalfederatie, de heer Hans Hilbrands, overhandigd door commissaris van de Koning van de provincie Utrecht mr. J.H. Oosters. Met het Koninklijk predicaat wordt het belang van de Koninklijke Staalfederatie Nederland en haar leden onderkend.

Kabinet: pas mededingingsbeleid en fusiedrempels aan voor betere digitale economie

Het kabinet vindt een blijvende dominante positie van digitale platforms onwenselijk. Dat belemmert de toetreding van nieuwe bedrijven en beperkt de online keuzevrijheid van consumenten en ondernemers. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) heeft daarom aan de Tweede Kamer drie maatregelen voorgesteld om in te kunnen grijpen bij deze mededingingsproblematiek.
Lees verder ›