Voorkom lichamelijke overbelasting

‹ Terug
Aandacht voor duurzame inzetbaarheid moet eraan bijdragen dat werknemers die werken in de bouwmaterialengroothandel vitaal, competent, gemotiveerd en in goede balans te blijven. Een belangrijk onderdeel is de lichamelijke belasting. Twee op de vijf werknemers in Nederland heeft te maken heeft met lichamelijk belastend werk, zoals zwaar tillen, veel bukken of aan de lopende band dezelfde beweging maken. 460.000 werknemers hebben een beroepsziekte aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup. Lichamelijke overbelasting leidt jaarlijks tot zeven miljoen verzuimdagen. En daarmee tot een kostenpost voor werkgevers van 1,5 miljard euro. Er zijn verschillende instrumenten beschikbaar die helpen om overbelasting te voorkomen.
TNO heeft in het kader van de overheidscampagne ‘Hoe top werk jij?’ een factsheet ontwikkeld met allerlei feiten over lichamelijke belasting op het werk. Lees hier meer over de campagne ‘Hoe top werk jij?’ In het kader van ‘Hoe top werk jij?’ is ook een zelftest beschikbaar. 
 
Tiltest
FNV heeft volgens de NIOSH-methode een tiltest ontwikkeld. Met deze test bepaal je het maximale tilgewicht op jouw werkplek. De Inspectie SZW gebruikt deze methode ook om te beoordelen of gezondheidsnormen worden overschreden. (foto: Shutterstock)