BouwMonitor Q3 ’22 – verwachtingen volgend jaar minder positief
22.11.2022

Nieuwsbericht

BouwMonitor Q3 ’22 – verwachtingen volgend jaar minder positief

De bouwsector laat in het derde kwartaal een positieve omzetontwikkeling zien van +2,8%. Hetzelfde geldt voor specifiek de categorie ‘handel en industrie’ met +4.0%. De verwachting van de bouwsector voor het vierde kwartaal zijn echter iets minder positief. Ook in de orderportefeuilles is een lichte daling waarneembaar. De onzekerheid blijft boven de markt hangen. Dat is ook zichtbaar in het sentiment over de economie; die is steevast negatief. De meeste deelnemers aan de BouwMonitor verwachten volgend jaar minder positieve cijfers.

Prefab
Prefab blijft belangrijk in de bouwsector. In de woningbouw wordt prefab het meeste toegepast en daar verwacht de markt ook de meeste groei in door te maken. In de utiliteitsbouw zien de ondernemers prefab voornamelijk groeien bij kantoren en onderwijs. De voornaamste drijfveren voor prefab zijn tijdswinst in bouwen en een betere kwaliteit.

Digitalisering
Als het gaat om digitalisering is er nauwelijks verandering waarneembaar. Ten opzichte van mei 2022 zijn de meeste basistechnieken gelijk gebleven of licht gestegen.

Prinsjesdag
Opvallend is dat twee derde van de bedrijven vindt dat minister De Jonge bouwlocaties moet aanwijzen, als antwoord op de woningnood.

Ten tijde van het onderzoek waren niet alle plannen voor energiekostentegemoetkoming bekend. 50% van de ondervraagden gaven aan zich daarin niet gesteund te voelen.

Klik hier voor meer informatie over de BouwMonitor van USP.