Buildsight | Trends in de Bouwsector: Prijsstijgingen en de Opkomst van Biobased Materialen
27.02.2024 / Marktontwikkelingen en trends,

Nieuwsbericht

Buildsight | Trends in de Bouwsector: Prijsstijgingen en de Opkomst van Biobased Materialen

In de bouwsector zijn er twee opvallende trends die de aandacht van professionals in de bouwmaterialenhandel verdienen: de aanhoudende stijging van de huizenprijzen en de toenemende focus op het gebruik van biobased bouwmaterialen.

Huizenprijzen in de Lift
Recente gegevens wijzen op een trend in de huizenmarkt, namelijk een stijging van de huizenprijzen die nu ook op jaarbasis zichtbaar is. Volgens het CBS en het Kadaster lagen de prijzen in december 1,6% hoger dan in dezelfde maand het jaar ervoor. De NVM, een toonaangevende makelaarsvereniging, rapporteert zelfs een prijsstijging van 5,3% in het vierde kwartaal van 2023 vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Focus op Biobased Bouwmaterialen
Parallel aan de stijgende huizenprijzen is er een groeiende interesse in duurzaamheid binnen de sector, met name in het gebruik van biobased bouwmaterialen. Ondanks het enthousiasme, bestaat er momenteel nog geen concrete methodiek om het gebruik van deze materialen te monitoren. Buildsight heeft in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een verkenning uitgevoerd naar hoe het gebruik van biobased materialen in de bouw gevolgd kan worden. Het doel is om tegen 2030 minstens 30% van de nieuwbouwwoningen met minimaal 30% biobased materialen te realiseren. Dit initiatief kan significante veranderingen teweegbrengen in de bouwmaterialenhandel, aangezien het de vraag naar duurzame materialen zal vergroten.