Column Marc Donckers | Goed werkgeverschap gaat niet zonder goed werknemerschap
22.11.2022

Nieuwsbericht

Column Marc Donckers | Goed werkgeverschap gaat niet zonder goed werknemerschap

Sinds de zomer mag ik mezelf programmamanager Werkgeverschap noemen. Ik zet daar zelf altijd het woordje ‘goed’ voor. Daar gaat het immers om als je als werkgever je mensen wil behouden. Zeker in deze tijden met een krappe arbeidsmarkt, maar dat  geldt ook in een minder krappe arbeidsmarkt. Iemand die goed zijn best doet, hart voor de zaak heeft en het beste voor heeft met je klant, vervang je niet zo maar. Net zoals het werven van een klant veel duurder is dan het hebben en houden van een duurzame klantrelatie.

Waar gaat het dan om bij goed werkgeverschap? Ik heb even gegoogeld en “Goed werkgeverschap (volgens de wetgeving) houdt in dat je je als werkgever goed dient te gedragen ten opzichte van jouw medewerker. Je weegt dus ook de belangen van je werknemer mee in de keuzes en afwegingen die je maakt.” (uit het HR woordenboek). Overigens een prima definitie, wat mij betreft, maar tegelijkertijd kun je dit in iedere relatie toepassen. Hetzelfde geldt dus ook voor een werknemer.

Inzoomend op de werkgever zal hij in het belang van de continuïteit van zijn onderneming goede mensen om zich heen willen verzamelen door een goed salaris te bieden, een gezonde bedrijfscultuur te organiseren, opleiding te verzorgen, ontwikkelingsmogelijkheden te bieden, voldoende rusttijd, etc. Tegelijkertijd heeft hij ook een business te runnen en is het geen liefdadigheidsinstelling. Hij mag van werknemers goed werknemerschap verwachten. Vervang werkgever door werknemer in de definitie hierboven en je hebt de definitie van een goed werknemer. Maar toch niet helemaal.

Een werkgever mag verwachten dat een werknemer zich goed gedraagt ten opzichte van jou, zich op tijd meldt, zijn uren draait en zijn best doet binnen zijn mogelijkheden. Een goed werknemer blijft zich ontwikkelen, uit eigen belang én bedrijfsbelang. En ook zet hij een stapje extra als daar om gevraagd wordt én vooral ook als het niet gevraagd wordt. Een stapje extra zit niet altijd in tijd maar ook in het kritisch meedenken. Dat kan een bedrijf verder vooruit helpen. Een goed werkgever zorgt voor een omgeving waarin mensen kritisch meedenken. Het verschil is echter dat een werkgever de mogelijkheid heeft om een werknemer te ontslaan en een werknemer heeft die niet. Daarom wordt een werknemer in de wet beter beschermd dan een werkgever.

Een goed werkgever zorgt voor een goede balans van (hoge) eisen en plichten en de rechten die een werknemer daar aan kan ontlenen. Zoals een goed werknemer het opeisen van zijn rechten koppelt aan een goed plichtsbesef. Het één hoort bij het ander.

De vraag is hoe kunnen we daar samen aan werken? Of beter nog; hoe kan Hibin hierbij van dienst zijn. Meld je aan bij mij om te denken over de uitrol van het MDIEU-programma. Hier worden beide aspecten aan orde gesteld en kun je als onderneming gebruik maken van subsidie en kennis om je HR-beleid verder vorm te geven.

Aanmelden voor het MDIEU-programma kan simpelweg door mij een mailtje te sturen: m.donckers@hibin.nl.


Deze column is geschreven door Marc Donckers – Programmamanager Werkgeverschap bij Koninklijke Hibin.