INTERVIEW | Siemen Bakker over zijn nieuwe rol als bestuurslid van Hibin
06.12.2022

Nieuwsbericht

INTERVIEW | Siemen Bakker over zijn nieuwe rol als bestuurslid van Hibin

Sinds medio 2022 is Siemen Bakker – Directeur van Ter Steege Handel B.V. – bestuurslid van Koninklijke Hibin. Hij draait al enige tijd mee in de branche en gaat nog wel een tijdje door. Het nieuwe hoofdstuk ‘deelname aan het Hibin bestuur’ bevalt hem enorm.
Op dit moment zijn er twee plaatsen in het Hibin bestuur vrij.

“Ik vind het zo waardevol om op mijn eigen manier wat voor de maatschappij te betekenen en te leren van al dat op mijn pad komt. Toen Pieter van Leusden, de huidige afzwaaiende bestuursvoorzitter van Hibin mij vroeg om deel te nemen aan het bestuur twijfelde ik daar niet lang over. Ik had immers meer tijd over sinds ik stopte met bestuursfuncties bij wat lokale verenigingen. Ik ga het gewoon doen en ik hoop Hibin en de branche ermee van dienst te zijn”, aldus Siemen Bakker.

Loopbaan
Siemen Bakker werkte na zijn studie biochemie bij Sikkens (Akzo Nobel). De arbeidsmarkt zag er toentertijd heel anders uit dan nu. Als laborant werkte hij zich op naar het internationaal leiden van de divisie ‘Sikkens Yachtpaints’. Om aan die kwalificaties te voldoen heeft hij naast zijn baan bedrijfskunde gestudeerd.

Na zijn loopbaan bij Akzo Nobel, verkocht hij bedrijfsterreingronden voor de gemeente Lelystad en Wageningen Universiteit. In die periode raakte hij in contact met Hans ter Steege. Dat bleek een welkome ontmoeting: in het bedrijf kwam voor Ter Steege Vastgoed Lelystad een directiefunctie vrij. Hij bleek in 2007 de geschikte kandidaat voor die rol. Na moeilijke en zeer uitdagende jaren tijdens de economische ‘bankencrisis’ kwam in 2013 de directeursfunctie van Ter Steege Handel B.V. vrij. Uiteindelijk… zo geschiedde.

Bijna tien jaar later – nu in 2022 – is hij franchisenemer van de formules Gamma en Bouwmaat en directeur van Ter Steege Handel waaronder 13 vestigingen ressorteren.

Kennismaking met Hibin
De eerste kennismaking met Hibin was in 2003. Toen was Hibin een heel andersoortige branchevereniging dan nu. In die periode had hij naar eigen zeggen weinig met de brancheorganisatie te maken.

2015 was wat samenwerking met Hibin betreft een belangrijk jaar. Medewerkers van Ter Steege Handel namen voor het eerst deel aan cursussen van Hibin Opleidingen. “Medewerkers willen vooruit en verder leren. Daar zoek je een goed antwoord op en dat vonden we met de vaktechnische opleidingen. De medewerkers zijn er altijd erg tevreden over geweest. Voor Ter Steege Handel was het eveneens de juiste professionaliseringsslag; een win-win.”

Siemen is in die periode ook vaker evenementen gaan bezoeken. Dat waren met name de Hibin Branchedagen en de Bouwgroothandel Bijeen, waar Hibin aan bijdraagt.

Deelname aan het Hibin bestuur
Begin dit jaar werd bekend dat Pieter van Leusden eind 2022 zou afzwaaien als bestuursvoorzitter. In die periode hebben Pieter en Hedy van Opzeeland – directeur Koninklijke Hibin – mij geënthousiasmeerd om deel te nemen aan het actieve bestuur van Hibin. Wat Siemen naar eigen zeggen direct duidelijk werd was dat er in de afgelopen jaren een nieuwe frisse wind door de branchevereniging was gaan waaien. De professionaliseringsslag die door het bestuur en bureau Hibin was gemaakt, de nieuwe directeur alsmede de nieuwe medewerkers; dat sprak hem erg aan.

Sinds zijn aantreden in het bestuur is hij alleen maar positiever geworden over zijn rol als bestuurslid. Naar eigen zeggen krijgt hij een opgewekt gevoel van de enkele bestuursvergaderingen die hij tot nu toe heeft bijgewoond.

“Er worden serieuze vraagstukken behandeld voor de toekomst van onze branche. We hebben echt werk aan de winkel. De bestuursfunctie pakt ook erg goed uit voor mijn netwerk. Voorheen had ik weinig contact met mijn collega-branchegenoten. Nu ontstaan er nieuwe contacten. Het geeft een veel bredere kijk op de handel. Het is leuk om kennis te delen en bij anderen op te halen, het is verdiepend; samen moeten we vooruit. Ook de Experttafels over maatschappelijke thema’s beschouw ik als zeer waardevol voor de branche. Ik krijg er zelf veel energie van. Ik kan het alle bouwgroothandelaren aanbevelen actief te worden in het bestuur van Hibin!”

De uitdaging(en) van morgen…
Op dit moment spelen er grote uitdagingen voor de algehele bouwgroothandel, denk aan de torenhoge inflatie, de oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan op energie- en materiaalprijzen. Of de verduurzamingsopgave, het bouwbesluit (stikstof) en zero-emissie. Het is een greep uit de grote uitdagingen waar het voltallige bestuur van Hibin een positieve bijdrage aan kan leveren. Ben je geïnteresseerd in een functie in het bestuur? Er zijn op dit moment twee plaatsen vrij.

“Een andere uitdaging in de branche is dat we de bouwgroothandel bedrijven van de toekomst nog niet kennen. Ook die bedrijven moeten we goed aan laten sluiten bij de branche en een goed lidmaatschap aanbieden. Wat dacht je van nieuwe e-commerce bedrijven?“

Naar wie of wat voor een persoon is Hibin op zoek voor in het bestuur? En met welke functie?

Siemen: Een vereiste om in het bestuur van Hibin te komen is dat je directeur of leidinggevend bent en actief opereert in de professionele bouwmaterialengroothandel. Het is algemeen bekend dat het een mannenwereld is. Het bestuur staat ook zeer open voor verjonging, vernieuwing en diversifiëring. Dat zou best goed zijn voor de branche. Je hoeft geen MBA te hebben. Je moet het leuk vinden nieuwe inzichten op te doen, een visie te vormen op de branche of na te denken over collectieve zaken.

Waarom zouden directies of leidinggevenden van bouwmaterialengroothandels volgens jou moeten solliciteren op een van de bestuursfuncties bij Hibin?

Siemen: Het vergroot je eigen netwerk, je doet veel nieuwe kennis op en je draagt bij aan het algehele welzijn van de branche. Dat wat het oplevert is het de tijd meer dan waard!


Heb je vragen over een bestuursfunctie bij Hibin? Neem dan contact op met Hedy van Opzeeland - h.van.opzeeland@hibin.nl.

 

Dit interview is tot stand gekomen door Siemen Bakker – directeur Ter Steege Handel en Steven van de Cruijs – communicatiemanager Koninklijke Hibin.