Nederland Investeert 200 Miljoen in Biobased Bouwen
15.11.2023 / Minder primaire grondstoffen,

Nieuwsbericht

Nederland Investeert 200 Miljoen in Biobased Bouwen

De Nederlandse ministeries van Binnenlandse Zaken, Infrastructuur & Waterstaat, Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit, en Economische Zaken & Klimaat hebben gezamenlijk een investering van 200 miljoen euro aangekondigd ter bevordering van biobased bouwmaterialen. Deze stap is onderdeel van de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) en richt zich op het verlagen van de milieu-impact in sectoren als landbouw, industrie, en bouw. Biobased bouwen draagt bij aan vermindering van CO2-uitstoot en verlaagt de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare grondstoffen.

Bevorderen biobased bouwen
In de eerste fase tot 2025 wordt 25 miljoen euro vrijgemaakt om een markt voor deze materialen te creëren, gevolgd door een additionele 175 miljoen euro voor verdere marktuitbreiding tot 2030. Het doel is om in 2030 minstens 30% van de nieuwe woningen en utiliteitsbouw te bouwen met ten minste 30% biobased materialen. Dat betekent feitelijk dat tenminste 9% van alle nieuwe materialen biobased moeten zijn. Daarnaast wordt gestreefd naar een significante sprong voorwaarts in het toepassen van biobased materialen in infrastructuurprojecten.

De strategie omvat het stimuleren van vraag naar biobased isolatiematerialen door aangescherpte milieuprestatie-eisen en subsidies voor woningeigenaren, evenals het bevorderen van biobased innovaties in de infrasector.

Multisectorale samenwerking
De aanpak betrekt boeren, industriële verwerkers, en bouwers in productieketens en ondersteunt hen met financiële prikkels en langdurige samenwerkingsafspraken. De overheid zal bovendien door middel van grote bouwprojecten de vraag naar biobased materialen verder stimuleren.

Lees hier verder