Inspiratiedossier circulair bouwen

Recycling

Recycling is het terugwinnen van materialen en grondstoffen uit afgedankte producten (secundaire materialen), zodat deze opnieuw kunnen worden ingezet voor het maken van producten op hetzelfde kwaliteitsniveau. (upcycling omschrijft hetzelfde proces, waarbij deze materialen worden ingezet voor het maken van producten met een hoger kwaliteitsniveau. Downcycling omschrijft ook hetzelfde proces, maar dan voor het maken van producten met een lager kwaliteitsniveau.) 

Bouwbewust Box
De afvoer van recyclebare restmaterialen van de bouwplaats wordt door BMN en Suez gecombineerd met de aanvoer van bouwmaterialen. Er zijn speciale containers ontwikkeld die mogelijk maken dat het aanleveren van bouwmaterialen en het afvoeren van afval in één vervoerbeweging kan plaatsvinden. In de projecten waar de BouwBewust Box in 2019 is toegepast hebben BMN en Suez vierhonderd ritten en 8.000 vrachtwagenkilometers bespaard.

Palletklossen van afvalhout
Onder de merknaam GreenBlocks, produceren afvalverwerkingsbedrijf SUEZ en HDF Recycling palletklossen van afvalhout. Hiervoor wordt normaal gesproken vers hout gebruikt. De bedrijven verkleinen afvalhout tot droge en schone vezels, die worden geperst tot palletklossen met EPAL-certificaat; een internationaal erkend keurmerk, waarbij er wordt gekeken naar de kwaliteit, dichtheid en vormvastheid van de klossen.