Inspiratiedossier circulair bouwen

Redesign

Redesign staat voor het opnieuw ontwerpen van een product op basis van circulaire ontwerpprincipes.

Demontabel bouwen in Wierden

Demontabel bouwen voorkomt gebruik van primaire grondstoffen in de toekomst. Gebouwonderdelen kunnen steeds opnieuw worden toegepast. In Wierden realiseerde Reggewoon in 2016 47 appartementen. Beltman Architecten ontwierp een gebouw waarvan de onderdelen uitneembaar en verplaatsbaar zijn. Het gebouw kan getransformeerd worden naar een nieuwe gewenste situatie, zónder noemenswaardig materiaalverlies en hoge kosten. 

Droogstapelen met ClickBrick ClickBrick van Wienerberger is een circulair bouwsysteem voor het droogstapelen van bakstenen. Er wordt geen mortel of lijm gebruikt. Gevels kunnen gedemonteerd worden, waarna de bakstenen met behoud van functie en kwaliteit opnieuw gebruikt kunnen worden. Dat is inmiddels ook in de praktijk bewezen. De Clickbrickegevel van een school in Enschede is gedeeltelijk gedemonteerd en gemonteerd in Doetinchem.

The Green House, tijdelijk en demontabel The Green House in Utrecht  is volledig circulair en zeer duurzaam gebouwd. The Green House krijgt na 15 jaar weer een nieuwe bestemming. Passend bij het tijdelijke karakter is het volledige paviljoen demontabel. Er is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. Zo komt de glazen gevelbekleding van de voormalige naastgelegen Knoopkazerne. En worden zo veel mogelijk producten geleased of geleverd naar gebruik en blijven daarmee in bezit van de leverancier, met een volledig circulair businessmodel als resultaat.

Duurzame kenmerken in beeld De bouwtoelevering speelt een belangrijke rol in de informatievoorzieningen over circulaire kenmerken van producten aan bijvoorbeeld architecten en opdrachtgevers. Diverse groothandelsbedrijven hebben inmiddels adviseurs circulair bouwen in dienst die klanten kunnen ondersteunen. Daarnaast zijn circulaire concepten ontwikkeld. Een voorbeeld is RaabKarcher  dat onder de naam Greenworks een serie producten heeft samengebracht waarbij per product een productinformatieblad opgesteld waarop direct te lezen is aan welke duurzame kenmerken het product voldoet. Het biedt onder meer informatie over samenstelling, productie, eigenschappen en verpakking. Verder is te zien over welke certificaten en labels het product beschikt. BMN biedt vanuit het concept BouwBewust inzicht in de circulaire kenmerken van producten.

Demontabele keukens Chainable heeft een concept ontwikkeld dat het mogelijk maakt keukens te demonteren in onderdelen die met volledige behoud van functie opnieuw gebruikt kunnen worden. De kern bestaat uit een klikbaar modulair frame. Het concept maakt het mogelijk om keukens 'as a service' aan te bieden.