Kabinet maakt extra vaart met schone vrachtwagens
28.06.2022 / Hindervrije bouwlogistiek,

Nieuwsbericht

Kabinet maakt extra vaart met schone vrachtwagens

Er komen nog dit jaar veel meer extra schone vrachtwagens op de weg dan gedacht. En dat geldt ook voor schone machines op de bouwplaats. Staatssecretaris Heijnen trekt daar bijna € 34 miljoen voor uit. Dat geld komt bij de subsidiebudgetten van dit jaar, die op de eerste dag direct op waren omdat ondernemers zoveel goede aanvragen deden.

 

Heijnen verhoogt het subsidiebudget voor de regeling voor schone vrachtwagens met € 11,5 miljoen. Aanvankelijk was daar voor dit jaar € 13,5 miljoen voor uitgetrokken. In totaal komen er dit jaar met subsidie zo’n 450 extra vrachtwagens bij die schoon rijden; elektrisch of op waterstof. Dat betekent een verdrievoudiging van het huidige aantal op de weg.

 

Voor de inzet van bouwmachines die schoon draaien, op stroom of waterstof, komt dit jaar € 22,2 miljoen extra. Daar was aanvankelijk € 8,3 miljoen voor uitgetrokken. Het geld gaat naar de aanschaf van nieuwe machines, of ombouw van bestaande machines die nu nog op diesel draaien. Denk daarbij aan graafmachines op rupsbanden, betonmolens, batterijpakketten voor op de bouwplaats en mobiele hijskranen.

 

Lees meer over de Aanschafsubsidieregeling Zero-Emissie Trucks (AanZET) en de  Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB).

https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/aanzet

https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/sseb