Toekomstige ZE-Zones en Subsidiemogelijkheden voor Elektrische Bestelauto’s
30.04.2024 / Hindervrije bouwlogistiek,

Nieuwsbericht

Toekomstige ZE-Zones en Subsidiemogelijkheden voor Elektrische Bestelauto’s

Vanaf 1 januari 2025 wordt de toegang tot zero-emissiezones (ZE-zones) strenger. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat bijna een kwart van de Nederlandse bestelauto’s met een emissieklasse van 4 of lager deze zones dan niet meer mogen betreden. Dit heeft invloed op 23% van de geregistreerde bestelauto’s in Nederland, met name voor bedrijven in sectoren zoals bouwnijverheid en detailhandel.

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)
Tegelijkertijd biedt de Rijksoverheid een aantrekkelijke stimulans om de overstap naar schoner vervoer makkelijker te maken. Ondernemers kunnen gebruik maken van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA), die tot en met 2024 geldt, om een nieuwe elektrische bestelauto aan te schaffen of te leasen. Afhankelijk van de grootte van je onderneming varieert de subsidie van 7% tot 12% van de netto catalogusprijs, met een maximum van €5.000.

Belangrijk is dat je de aanvraag voor deze subsidie indient voordat de koop- of leaseovereenkomst definitief is. Het aanvraagloket is geopend vanaf 23 april 2024, met een beschikbaar budget van €30 miljoen. Goed om te weten: de subsidie is op het moment van schrijven voor de helft ‘in behandeling’.

Zorg ervoor dat de bestelauto voldoet aan de vereisten, waaronder een minimum actieradius van 100 kilometer en een netto catalogusprijs van minstens €20.000. Onderneem dus actie om ervoor te zorgen dat je als ondernemer de ZE-zones in mag en eveneens door nu te profiteren van het financiële voordeel van de subsidie.

Voor meer informatie over de subsidie, ga naar rvo.nl/subsidies-financiering/seba.