Weinig vertrouwen succesvolle invoering Omgevingswet
09.08.2022

Nieuwsbericht

Weinig vertrouwen succesvolle invoering Omgevingswet

De bouwsector is nog steeds pessimistisch gestemd over de Omgevingswet. 25% van de ondervraagde bouwers verwacht een succesvolle invoering. De Omgevingswet is te complex en rond de invoering is er te veel onduidelijk. De meeste bouwers denken dat de invoering van de wet op 1 januari 2023 daarom niet succesvol zal zijn. Een op de zes bouwers heeft al geoefend met een kwaliteitsborger.

BouwMonitor
Dat blijkt uit het laatste BouwMonitor-onderzoek van Cobouw en USP. De enquête is ingevuld door aannemers en ondernemers uit de ontwerpsector, toeleverende industrie, installatiesector en afbouwsector.

Gelijktijdig met de Omgevingswet wordt ook de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) ingevoerd, waarbij het toezicht in grote mate bij private kwaliteitsborgers in handen komt. Daarnaast zijn er op dit moment te weinig geschikte projecten om mee te oefenen, aldus de bouwers.

Naar voren komt dat gemeentes nauwelijks meewerkte aan toezichtpilots. Ook wordt gesteld dat de Wet nog niet bekend en vastgesteld is en dat dat onduidelijkheid met zich meebrengt. Er zijn tevens te weinig pilots. Volgens de bouwers pakken kleinere bouwprojecten bij het geprivatiseerde toezicht duurder uit. Om die reden ziet een derde liever dat kleinere bouwprojecten uitgesloten zijn van de Wkb.

Meer informatie over de Omgevingswet en de Wkb vind je op deze pagina.