Nieuwsbericht
CAO Uitgelicht: verlof
In deze rubriek bespreken we periodiek een cao -en of HR thema
Van geboorteverlof naar onbetaald ouderschapsverlof
Regelmatig krijg ik een vraag over bijzonder verlof. Over ouderschapsverlof, bevallingsverlof, zwangerschapsverlof, geboorteverlof. Krijg ik verlof? Of pensioen? Salaris? En hoeveel dan? En elke keer moet ik ook even nadenken, zoek ik het uit en bel ik even terug. Daarom heb ik het op een rijtje gezet.
Hibin kent een zogenaamde minimum cao. Dat houdt in dat we als werkgevers en werknemers afspraken maken over de ondergrens van de cao; meer mag altijd, minder niet. Vaak volgen we wetgeving omdat het goed geregeld is en ook wetgeving geeft een ondergrens aan. Niet verrassend verwijzen we bij bijzonder verlof rond bevalling en kinderen naar de bestaande wetgeving, maar we wijken ook een klein beetje af.
En dan hebben we nog al die termen ouderschapsverlof, bevallingsverlof, zwangerschapsverlof, geboorteverlof, adoptieverlof, kraamverlof, partnerverlof, vaderschapsverlof. Vaak met een toevoeging betaald of onbetaald. Ze worden regelmatig door elkaar en oneigenlijk gebruikt. Of betekenen domweg hetzelfde.
Genoeg redenen om het eens op een rijtje te zetten. Ik heb een schema gemaakt waarin twee verlofsoorten zijn weggevallen; bevallingsverlof (is het zelfde als zwangerschapsverlof) en adoptieverlof. Voor beiden geldt dat er nooit een vraag over komt. Ben jij of is je partner zwanger, vraag je bevallingsverlof aan; dit heeft in beginsel geen financiële consequenties en duurt ten minste 16 weken (afhankelijk van het moment van verlof en geboorte kind). Klik voor informatie over adoptieverlof of pleegzorgverlof.
Het onderstaand schema geeft de samenhang aan tussen de verschillende verlofvormen en hun belangrijkste kenmerken