Nieuwsbericht
Grote opkomst evenement āInitiatief Circulaire Verpakkingenā
Op donderdag 13 september 2023 vond het evenement en de lancering van het ‘Initiatief Circulaire Verpakkingen’ plaats; en wat een succes! Met ruim 130 bezoekers overtrof het onze verwachtingen. Daarmee maakt de bouwsector en gelieerde partijen een duidelijk statement: samen omarmen we duurzame en circulaire initiatieven die we samen goed kunnen implementeren.
Urgentie
We moeten als sector sneller verduurzamen. In het jaar 2025 moet de sector een forse reductie in het gebruik van bouwafval en met name het gebruik van eenmalig gebruik van verpakkingsmateriaal kunnen aantonen. En daar blijft het niet bij. De EU werkt toe naar volledig circulair verpakkingsmateriaal.
Circulaire verpakkingen én pallet
Onderdeel van het programma was het gesprek over het gebruik van circulaire verpakkingen in de bouw. En hoe komen we tot een afvalvrije bouwplaats.
Het hoofdonderwerp van deze middag was de introductie van de kunststof (circulaire) pallet. De kunststof pallet is een initiatief van Circular Plastics Alliance en Xella Nederland. Deze pallet heeft de eigenschappen veel langer mee te kunnen gaan en moet zodoende het alternatief op de houten pallet worden. Want bekend is dat het overgrote deel van de pallets gebruikt in de bouw direct in de containers belanden en daardoor een substantieel aandeel vertegenwoordigen van bouwafval; zonde. Circular Plastics Alliance en Xella stellen dat alleen al door het vervangen van de houten pallets, Xella Nederland 70 ton CO2 kan besparen. Dat is op zichzelf een gigantische uitstootvermindering, laat staan als het bouw breed omarmt wordt. De oproep aan de hele sector was dan ook duidelijk: laten we samen overstappen op de kunststof circulaire pallet en vooral verder samenwerken om tot oplossingen te komen.
Milieuwinst en minder rompslomp
De Kunststof pallet is 5 tot 10x vaker te hergebruiken. Aan het einde van de levensduur wordt de pallet gerecycled tot een nieuwe pallet. De nieuwe pallet is stapelbaar en dat geeft minder overlast op de bouwplaats. Daarnaast nemen de pallets minder ruimte in tijdens het retour proces. Daarnaast draagt het retourproces verzorgd door 2Return en de bouwmaterialengroothandel ervoor dat de pallet terugkomt bij de unieke eigenaar – de pallets zijn namelijk voorzien van RFID, hetgeen ze traceerbaar maakt.
Uit rondvraag bij de aanwezigen bleek al snel dat de kunststof pallet evenals recyclebare verpakkingsfolies worden gezien als ‘laaghangend fruit’ om bouwafval te reduceren en forse CO2-reducties te realiseren.