Prinsjesdag: Miljoenennota en de bouw - wat kunnen we eruit opmaken
Prinsjesdag: Miljoenennota en de bouw - wat kunnen we eruit opmaken
Op dinsdag 19 september was het prinsjesdag. De overheid doet deze dag traditiegetrouw de miljoenennota en Rijksbegroting uit de doeken. Daarin staan de belangrijkste ontwikkelingen en plannen van de Overheid voor het komende jaar. De plannen voor Wonen en bouwen is jaarlijks een van de belangrijkste onderwerpen. Maar wat is er eigenlijk vastgelegd als het gaat om de bouw in Nederland? We kijken naar wat Bouwend Nederland, Cobouw en VNO-NCW en MKB-Nederland daarover te melden hebben.
Bouwend Nederland
Bouwend Nederland concludeert dat er te weinig oplossingen geboden worden als het gaat om passend wonen in ons land, duurzaam opgewekte energie die ons net niet op kan en de bereikbaarheid die onder druk staat. Bouwend Nederland stelt dat we tot uitvoer over moeten gaan in plaats van (nieuwe) woningbouwplannen belemmeren met regels. Investeer in renovatie en onderhoud van onze infrastructuur.
Daarnaast stelt Arno Visser van Bouwend Nederland dat we door moeten gaan met het uitkopen van piekbelasters om onder andere zo ruimte te scheppen voor nieuwe woningbouwplannen.
Bekijk hier de videoboodschap van Arno Visser – Bouwend Nederland
Cobouw
Cobouw stelt dat de troonrede met name gaat over bestaanszekerheid, maar niet over woningbouw en de klimaatcrises. Toch komen enkele ontwikkelingen aan bod. Zo komt er extra geld vrij voor de startbouwimpuls; die gaat van 250 miljoen naar 300 miljoen euro. Het doel van deze regeling is dat vastgelopen woningbouwprojecten een duwtje in de goede richting krijgen.
Op de begroting van Binnenlandse Zaken staat een bedrag van 450 miljoen euro gereserveerd voor het verduurzamen van woningen in kwetsbare dorpen en wijken.
Het potje voor de subsidieregeling van verduurzamingsmaatregelen voor woningen en bedrijfspanden wordt de komende jaren verhoogd met 1,4 miljard euro.
Daarnaast is meer informatie uit de doeken gedaan rondom de nieuwbouwkorting starters-regeling. Deze nieuwe stimulus moet starters helpen die net niet in aanmerking komen voor het kopen van een koophuis.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet tot en met 2036 jaarlijks 150 miljoen euro bezuinigen.
Als laatste komt er volgend jaar geld vrij voor het kopen van elektrische vrachtwagens en schone bouwmachines en komt er extra geld beschikbaar voor slimme laadpalen.`
Lees hier in details wat Cobouw schreef over de troonrede
VNO-NCW en MKB-Nederland
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben een speciale prinsjesdagnieuwsbrief opgesteld met daarin de plannen voor het komende jaar. Uiteraard stellen we deze nieuwsbrief beschikbaar.
Via deze link kom je bij de speciale prinsjesdagnieuwsbrief