Woontop: Versnelling woningbouw met concrete afspraken
18.12.2024 / Branche-ontwikkeling, Versnelling van de bouw- en renovatieopgave,

Woontop: Versnelling woningbouw met concrete afspraken

Woontop: Versnelling woningbouw met concrete afspraken

Tijdens de Woontop van vorige week hebben het Rijk, overheden, corporaties en marktpartijen afspraken gemaakt over hoe ze gaan versnellen om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te realiseren. De afspraken worden gezien als belangrijke doorbraak om de grote woningnood in Nederland aan te pakken. Van deze woningen moet twee derde betaalbaar zijn voor huishoudens met een laag- en middeninkomen.

Er zijn concrete plannen gepresenteerd voor bijna 75.000 woningen op drie locaties:
• Groot Merwede-Rijnenburg (Utrecht/Nieuwegein): ca. 63.000 woningen;
• Lisserbroek en Nieuw-Vennep West: 6.500 woningen;
• Bleizo (Lansingerland): 5.000 woningen.

Daarnaast komen er 10.000 extra woningen in gebieden die vallen onder het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid, bovenop bestaande afspraken. Ook worden hier 40.000 woningen versneld opgeleverd.

Versnelling door minder regels
Een belangrijke afspraak is het terugdringen van overbodige regelgeving. Via het programma STOER – Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Regelgeving – worden belemmerende regels geschrapt en komen er uniforme nieuwbouweisen die aansluiten op Europese regelgeving. Dit maakt bouwprocessen eenvoudiger, goedkoper en efficiënter. Ook wordt de ontwikkeltijd verkort met parallel plannen – een methode waarbij projecten sneller gerealiseerd worden, van 6 naar 2 jaar.

Focus op doelgroepen en bestaande ruimte
Naast nieuwbouw wordt ook bestaande ruimte beter benut. Kantoren worden omgebouwd tot woningen, huizen worden gesplitst of uitgebouwd met optopconstructies. Verder wordt ingezet op specifieke doelgroepen zoals jongeren en ouderen. Tot 2030 komen er in totaal 288.000 ouderenwoningen. Daarnaast wordt er gewerkt aan 25.000 extra studentenkamers.

Investering en voortgang
Het kabinet stelt 7,5 miljard euro beschikbaar om de afspraken te realiseren, bovenop de eerder toegezegde 12,5 miljard.

De Woontopafspraken zijn ondertekend door IPO, VNG, Unie van Waterschappen, Aedes, NEPROM, IVBN, Bouwend Nederland, NVM, Vereniging Eigen Huis, WoningbouwersNL, Vastgoed Belang, Stichting Professioneel Platform Vastgoed, VNO-NCW/MKB-Nederland, Techniek Nederland en het Rijk. De Woonbond geeft een steunbetuiging.

Lees hier de volledige publicatie.

Steven van de Cruijs
Auteur Steven van de Cruijs