Bouwproductie groeide in 2023; krimp van -3% verwacht in 2024
Bouwproductie groeide in 2023; krimp van -3% verwacht in 2024
In de afgelopen vier kwartalen is de bouwproductie afgenomen. Het eerste kwartaal van 2024 was verantwoordelijk voor de grootste daling met -3,5% ten opzichte van het kwartaal ervoor. Toch is – mede door de sterke groei aan het begin van 2023 – over heel 2023 wel een bouwproductiegroei van 1,5% gerealiseerd. Voor heel 2024 ziet het beeld er minder rooskleurig uit en rekent ING op een krimp van circa -3%. Vooral door de sterke daling in het eerste kwartaal. Die daling was ook zichtbaar in de recent gepubliceerde Hibin voorjaarsconjunctuurmeting voor de bouwmaterialengroothandel (lees hier).
Nieuwbouwprojecten kampen nog met de effecten van verminderde vergunningverlening en dalende verkopen in 2023. In 2025 daarentegen houdt men rekening met een licht herstel als gevolg van aantrekkende nieuwbouw van woningen. Volgens de bank wordt rekening gehouden met 65 duizend opleveringen van nieuwbouwwoningen in 2024, waarna dit aantal in 2025 stijgt tot 70 duizend.
De installatiebranche, eerder een groeisector door investeringen in energiebesparing, zag een kleine omzetkrimp door gedaalde energieprijzen. Voor 2024 wordt een lichte groei in de infrasector verwacht, hoewel dit niet genoeg is om de totale krimp in de bouwsector te compenseren. Ondanks de krimp blijven aannemers optimistisch. Het ondernemersvertrouwen is sinds eind 2023 enigszins herstellende. De eerste tekenen van herstel zijn zichtbaar, vooral bij projectontwikkelaars en in de productie van bouwmaterialen zoals beton en bakstenen, aldus ING.
Investeringen in utiliteitsbouw blijven onder druk staan door economische onzekerheden, hogere rentetarieven en terughoudendheid van bedrijven. Vergunningverlening voor nieuwe kantoren en winkels daalde in het eerste kwartaal van 2024. Ondanks de afgenomen vraag blijft personeelstekort de grootste uitdaging. In juni meldde 18% van de aannemers een tekort aan goed geschoold personeel als belangrijkste belemmering.
Door afgenomen schaarste aan bouwmaterialen en dalende vraag zijn geplande prijsverhogingen gestabiliseerd. De winstgevendheid in de sector blijft over het algemeen op peil, met 85% van de bedrijven die aangeven dat hun winst in het tweede kwartaal van 2024 gelijk is gebleven of gestegen. De meeste bouwbedrijven staan er na jaren van groei goed voor en kunnen de huidige volumekrimp relatief goed doorstaan. Ook is het aantal faillissementen historisch gezien nog altijd laag. Structureel zijn de vooruitzichten na 2024 positief met verwachte groei in 2025 en een sterke woningmarkt.
ING sluit af door te vermelden dat het voor bouwbedrijven cruciaal is en blijft om toekomstgericht te blijven investeren in digitalisering, duurzaamheid en hun aantrekkelijkheid als werkgever.